Στιλβωτές Εικόνες

Η τέχνη του στιλβωτού χρυσώματος έχει τις ρίζες της βαθιά στους αιώνες. Γεννημένη στην Αρχαία Ελλάδα, συναντάμε ήδη απο την Ύστερη Εποχή του Χαλκού τα πρώτα χαρακτηριστικά δείγματα στιλβωτού χρυσώματος στους Μακεδονικούς τάφους, όπως στιλβωτά με φύλλα χρυσού στολίδια, κοσμήματα, αγγεία κ.λ.π.

Στιλβωτά

Στιλβωτό χρύσωμα ονομάζεται η εφαρμογή φύλλων χρυσού πάνω σε μία επίπεδη ή ανάγλυφη επιφάνεια, αφ' ότου αυτή έχει υποστεί προηγουμένως την κατάλληλη και ειδική προετοιμασία δημιουργίας ενός λείου υποστρώματος με "bollo". Στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ειδικά επεξεργασμένου αχάτη, πετυχαίνεται η σωστή λείανση (στίλβωμα) και ομοιομορφία της επιφάνειας του χρυσού προσφέροντας ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, όπου ο χρυσός μετατρέπεται σε τέλειο "καθρέπτη".Η προσεγμένη επιλογή, οι κατάλληλες αναλογίες και τα σωστά μίγματα των υλικών, η μελετημένη εφαρμογή, αλλά και επεξεργασία τους επάνω στο ξύλο και το χρυσό καθώς και η μακροχρόνια πείρα στη διαδικασία του στιλβώματος του χρυσού με τον αχάτη αποτελούν τις εγγυήσεις για την τέλεια εφαρμογή και λάμψη του χρυσού καθώς και για τη διατήρησή του στον χρόνο.

Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω σε μία εικόνα και χρησιμοποιήστε τη ροδέλα για να μεγενθύνετε και να παρατηρήσετε τη λεπτομέρεια με την οποία κατασκευάζουμε τις στιλβωτές εικόνες.

Copyright © 2024 Αγιογραφίες - Εκκλησιαστικές Τέχνες "Περιγραπτός"
Design & Development by George Raptis